söndag 18 september 2011

Från Cascais till Sines

Dags att lämna Cascais efter fyra nätter. Vi checkar ut och passerar dieseltappen. När vi lämnar marinan möts vi av en måttlig ostlig vind. Vi sätter segel och sträcker mot Sines. Kaptenen njuter av glass, som besättningen inskaffat.

Efter en timme får vi starta motorn.... Ett moln drar över med frisk sydostlig vind men den dör ut ganska snabbt och havet blir åter som en spegel. Dyning akter ifrån samt medström gör att vår fart ökar med en till en och en halv knop.
Sjön suger och det blir dags för tidig middag. Ulla-Britts goda lax står på menyn.
Strax innan det blir mörkt glider vi in i Sines hamn. Nu väntar den omständiga registreringsprocessen innan det blir dags för "ankarsupen" med den nordiska eskadern.
Vårt intryck av Sines blir positivt.

Staden har visserligen en stor petrokemisk industri, men när man ligger i marinan ser man en härlig sandstrand och staden ligger på höjden ovanför. Marinan är välorganiserad med möjlighet att även ligga på svaj i den inre delen. I centrum, med utsikt över Atlanten, ligger det gamla castellet, där enligt vissa uppgifter Vasco da Gama föddes. En ståtlig staty av honom finns vid sidan av castellet.
I Sines hittar vi det optimala cafet, välbesökt av stadens invånare. Då nät saknas i hamnen blir vi tipsade om biblioteket. En mycket modern byggnad, som en kub i vit marmor och glas. Interiören är helt i vitt, naken och avskalad på bottenvåningen, där tidningar och datorer finns.
Lösa hundar har diskuterats. Här i Sines blir det uppenbart hur "välorganiserade" de är. Plötsligt kommer ett gäng på sju stycken springande på övergångsstället. Vi studerar dem under ca tio minuter. Ett annat gäng uppenbarar sig plötsligt men ger sig snabbt iväg. Hundarna rör sig säkert i trafiken och bilisterna får stanna och lämna företräde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar