lördag 3 september 2011

Galicien 2

Under sista veckan i augusti besökte vi tre trevliga och intressanta platser i södra Galicien; Combarro, Islas Cies och Baiona. Baiona blev den avslutande platsen i Galicien, innan vi styrde vidare mot Portugal, där vi nu ligger vid Povoa de Varzim (nära Porto).

Combarro är den by som är mest unik av de platser vi besökt i Galicien. I den äldre delen har husen byggts och anpassats efter sjöbottens struktur. Husen är därmed placerade på olika nivåer, smala gränder eller trappor gör att det finns många möjligheter att förflytta sig mellan husen.
Alla hus är omsorgsfullt restaurerade och denna del är oerhört restaurangtät. Här och där öppnas det upp för ett litet torg med ett krucifix. S.k. horreos, förrådsbodar i sten på stolpar, kompletterar det speciella intrycket.De sydligaste av de galiciska öarna, Islas Cies, besökte vi under några dygn, när det i det närmaste var vindstilla och dyningen från Atlanten var minimal. Alla galiciska öar har nationalparksstatus och i våra piloter skriver man att tillstånd erfordras för att ankra utanför. Men många besöker öarna utan detta tillstånd. Hur ska man veta…. Den mindre ön är fågelskyddsområde. Där får man enbart vistas på stranden.
Den större, som egentligen består av två, är välbesökt av fritidsbåtar men också många som kommer med turbåt över dagen eller stannar och slår upp tält på någon av de två iordningställda tältplatser, som finns. Vandringsleder finns här och vi prövade på att gå upp till fyren Faro, 175 m ö.h. En fantastisk utsikt över öarna men också över den sydligaste av riorna, Ria de Vigo samt Atlanten.


Vindvrid till syd och ett regnväder som drog in, gjorde att vi förflyttade oss till Baiona, en trevlig liten stad nära gränsen till Portugal. Staden är historiskt mest känd för att ett av Columbus' skepp, Pinta, återvände hit i slutet av 1400-talet. En senare konstruktion av Pinta ligger i hamnen. Även här finns en gammal del med ett myller av gränder. Den sista kvällen åkte vi ut och la oss på ankare och beundrade en vacker solnedgång. Våra tre veckor i Galicien är vi mycket nöjda med.

1 kommentar:

  1. Vilka fina bilder säkert lika fina som värkligheten. Här hemma har hösten försökt att göra intåg med hon har det svårt sommare håller det fast grepp och väl är det. Persikorna har mognat i min trädgård och svarta trumpeten finns det hur mycket som helst av. Åker till Skåne i veckan 4åsrdag och lite fiske i Öresund. Jag hoppas att ni har det varm och skönt och att ni inte har det tråkigt och längtar hem. Segla inte i Nazare där finns en trevlig hamnkapten och fiskeauktion trevligt ställe. Hälsa från Lyra hjärtans kommer säkert ihåg hos vi som inte hade namn synligt på båten. Ha det Bosse.

    SvaraRadera