När det är dags att lätta ankar för att gå mot Jersey, är det åter dieselvind. (Du får en större bild genom att klicka på bilden.)
Vi anländer St Helier, huvudort på Jersey, i slutet av den öppna ”tide”-perioden. Snart stängs ”sillen” och då får man stanna på en väntbrygga utanför marinan. Utanför hamnen ligger Elizabeth’ Castle, en befästning från 1500-talet.
Det är trångt i marinan och för vårt djup återstår bara "to raft". Under dagarna vi är i St Heller, ökar antalet gästbåtar och väntbryggan utanför blir också reservplats tills någon båt lämnar marinan. Här på Kanalöarna upphör allt intresse för vår pärm med båtregistrering, försäkringsdokument och annat, som tidigare efterfrågats vid registrering under hela vår resa i södra Europa.
Huvudnäring på denna kanalö är turism och finans. Staden är elegant med intressanta affärer utmed de många gågatorna. Den gamla saluhallen innehåller några enstaka stånd med grönsaker och blommor.
Vi flanerar utmed den långa sandstranden. Några hundra meter ut ligger Elizabeth Castle. Vid lågvatten kan man promenera dit eller åka amfibiebuss på strandvallen. När vattnet stiger får man ta amfibiebussen. Vi avslutar med god mat på en pub mitt i staden.
Det blir en tidig start för att få med oss strömmen upp mot den lilla ön Sark. Det är flera båtar, som lämnar marinan denna tidiga morgon och liksom vi vill ha medström upp mot Guernsey eller Sark. Och tursamt blir det lite vind, när vi rundar västra udden av Jersey.
Vid Sarks västra kust finns en liten hamn, Havre Gosselin, där nio bojar är utlagda. Så lagom blir en boj ledig, när vi kommer. Underbart! En hel dag framför oss i soligt väder. Vi njuter av de vackra omgivningarna och följer tidvattnets skiftningar. På avstånd kan vi följa veckokappseglingen som går i området från Cherbourg till St Malo.
Besättningarna på övriga bojbåtar passar på att ta jollen in till den lilla kajen, för att sedan klättra upp till toppen och kanske en promenad till den lilla byn. Vår jolle är nedpackad i en av akterkojerna….Högt högvatten ställer till det för vissa. Aj då, jollen fastknuten en bit under vattenytan… då blir det att dyka i den 14 tradiga vattnet.
Så återstår Alderney Race, där strömsättningen är kraftig. Vind mot ström är inte trevligt. Det minns vi från vår förra passage 2011. Men som genom ett under får vi denna gång plattvatten, när vi susar fram i 10-12 knop tidigt på morgonen mot vår mål efter Kanalöarna, Cherbourg. Det gläder särskilt Ing-Marie, som oroats för denna passage. Ön Alderney syns om babord.
Cherborgs marina har sina gästplatser utmed tre pontoner nära varann. Många svenskbåtar på väg söderut eller på hemväg, som vi. Våra dagar i Cherbourg blir innehållsrika. Vi pratar med flera av svenskbåtarnas besättningar och som vanligt blir det erfarenhetsutbyte. Besättningen på några engelska båtar hamnar i vår sittbrunn. Vi vill ha lite råd inför ev. översegling till Englands sydkust. Det visar sig också att Mike från en av båtarna är mycket kunnig om svenska skärgården och har en dröm att få segla där. Marinan bjuder också på mingelkväll för gästande båtar varje fredagskväll. På menyn står sniglar. Vi går dit med engelsmännen. Men var finns alla svenskar? Har de missat inbjudan bland det rikliga informationsmaterialet, som alla får vid registreringen.
Ja, Napoleon finns kvar sen sist. Stolt blickar han ut över staden. Den 14 juli, Frankrikes nationaldag, firas med ett stort fyrverkeri. Uppskjutningsrampen ligger vid sidan av marinan, så vi har första parkett i vår båt.
Dagen efter spelar Frankrike och Kroatien VM-final i fotboll. På det centrala torget i Cherbourg finns storbildsskärmen. Utanför flera barer har krögaren ställt fram bord och stolar samt en liten TV. Men det märkligaste är faktiskt att de flesta caféer, barer och restauranger är stängda. Det är stor glädje, när de första målen glider in. Och ju närmre slutsignalen vi kommer, desto hetare blir det på torget. Vilken glädje när slutsignalen går. (Vi ser totalt tre poliser vid torget.) På hemvägen möter vi spontandansande människor och bilar tutar. Larmet fortsätter hela kvällen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar