söndag 17 juni 2018

Bonjour Madame et Monsieur!


Ja, så hälsas vi ofta här i La Rochelle. Här är det verkligen trevligt. Charmiga gränder, hus med fönsterluckor, barer och restauranger överallt. Pga av närheten till havet har La Rochelle utvecklats till ett marint centrum. I de tre bassängerna, som utgör Vieux Port, är det liv och rörelse. Segelbåtar kommer och går när det är högvatten. Passagerarbåtarna åker mest hela tiden.
Under en promenad passerar vi de stora marina områdena, dels vid Marina Les Minimes(marinan med 3000 båtar), dels vid Bassin de Chaluiers. Ett eldorado för den som letar båt, båttillbehör eller bara vill titta på häftiga segelbåtar. I Bassin de Chaluiers ligger det spanska skeppet El Galeos, en replika av en stolt segelfartyg från 1600-talet. Dags för skeppet att avsegla till Bordeaux med paying guests. Vi studerar skeppet ingående och jämför med både Götheborg och Regalskeppet Vasa. Trots att vi upplever att det här skeppet är stort, så vinner de andra två i storlek.
Det blir en lång väntan innan El Galeon kan lämna kajen i Bassin de Chalutiers. Det blåser en frisk sidvind och det gäller att säkra upp stäven. En efter en av förtöjningstamparna lossas, motorerna mullrar och skeppet positioneras på ett lämpligt sätt, för att ta sig ut genom den trånga slussen. När den glider ut, applåderar vi som följer avfärden.
Det får bli en tågutflykt till staden Rochefort under en av dagarna i i La Rochelle. Rochefort ligger femton distans upp i floden La Charente. Tanken var att gå upp på högvatten till staden med Alacrity. Men då det är mycket planerande att gå in och ut ur hamnar här i området pga tidvattnet, avstår vi en hamn.
Rochefort grundades på 1600-talet för att vara flottbas för franska flottan i Biscaya. Stora torrdockor, där bl.a. skeppet L’Hermione har hemmahamn. Hon är en replika, som färdigställdes 2015. I mitten av juni återvänder hon från en långsegling, så torrdockan är inte vattenfylld, när vi besöker staden. Dessutom finns ett stort lekskepp, där några skolklasser klättrar i riggar och tar sig mellan de olika masterna på repstegar. En vacker byggnad, där ett repslageri hade sin verksamt förr, ligger i samma område. Idag finns workshop och ett museum, som berättar om den tiden. I övrigt är ett stort bibliotek också inrymt i byggnaden.
Vi vandrar runt, tittar i marinan, som är en populär övervintringshamn. Här kan man slussa in från floden några timmar före och efter högvatten. Även stora fartyg passerar på floden. Staden är en typiskt fransk småstad. Vi lyckades pricka in en av dagarna för järnvägsstejken, men kom så småningom med ett tåg tillbaka till La Rochelle.
Ett besök i den gamla saluhallen i La Rochelle vill vi hinna med. Vilken tur, just den här dagen är det också stor marknad runt saluhallen. Dignande stånd av frukt och grönsaker, fisk och ostar. Och inne i saluhallen är det inte sämre….En man säljer grillad kyckling och råstekt potatis. Det får bli dagens lunch och så blir det kyckling över till en curry vid senare tillfälle.
I tidigare inlägg nämnde vi de tre ståtliga tornen, som ingick i La Rochelles försvarssystem. Detta försvarssystem skapade en trygghet för dem som bodde i staden under oroliga tider. Möjlighet att ta in tull och skatter på varor, som fördes in från när och fjärran, gav borgarna i staden en god ekonomi. Saint Nicolas Tower och Lantern Tower är öppna för besök. På vägen upp mot utsiktsbalkongerna i Saint Nicolas Tower, passerar vi hamnkaptenens bostad. Lite kyligt… När vi kommer upp på utsiktsbalkongerna, kan vi beundra staden och Vieux Port och se ut över havet, tyvärr lite disigt just idag.
I Lantern Tower pågår en utställning om all ”graffiti” som ristats av fångar under många hundra år. Här blir det en något annorlunda vy från övre delen av tornet men kanalen, havet och den stora marinan i väster är ju den samma.
Lågvatten i Vieux Port.
Kl 0720 en regnig morgon, slussar vi ut från Bassin de Yacht. Vi hoppas att ni som kommer efter, tillbringar några dagar här inne i staden. Den är verkligen värd ett besök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar