onsdag 14 oktober 2015

Tilos, en favorit.


Tilos var verkligen en härlig ö. Så kära bloggläsare varför inte förlägga några dagar på Tilos, lite vid sidan av alla berömda turistöar här i Grekland.
Vi kom till Livadhiou, en av öns två byar, efter motorgång från Kos. Absolut vindstilla och spegelblankt hav. Vi fick en bra plats i hamnen, där vi kom att tillbringa nästan en vecka. I Livadhiou passerade många seniora turister förbi vår båt, utrustade med vandringskängor, stavar och ryggsäck.
Utmed stranden, med kristallklart vatten, fanns flera hotell och lägenhetshotell, några med kända researrangörers dekaler vid entrén. Inte fel att spendera några timmar under parasoll på en av strandbäddarna.
Väderprognosen visade ostadigt väder framöver, så vi beslutade oss för en bilutflykt en av de första dagarna på ön. Hyrbilarna var säkert hårt slitna under några år. Och de vägar, vi var tipsade om, var utmanande. Bäst att hålla sig på öns enda huvudväg, vilken också hade sina brister.
Först besökte vi öns andra by, Megalio Chorio, som låg på en bergssluttning mitt på ön. Vi vandrade runt i gränderna, besökte elefantmuseet och avslutade på ett café med fin utsikt över ön. Fina möjligheter för fågelskådare.
Elefanter på Tilos. Jo, vid utgrävningar som påbörjades på 1970-talet, fann man skelettfynd från en mindre art, släkt med den asiatiska elefanten. Under tidsperioden, när Medelhavet var ett stort grunt innanhav, kom elefanterna simmande österifrån. P.g.a. sämre tillgång på föda på Tilos blev elefanterna inte så storvuxna. Vulkanutbrotten på Thira(Santorini) och Nisiros blev troligen elefanternas undergång, då aska sprutade över de kringliggande öarna. En entusiastisk pensionär guidade runt på det lilla museet.
Nästa stopp blev vid klostret Agios Panteleimon. Klostret var byggt högt uppe på den nordvästra bergssidan av ön. Vi kunde besöka den lilla klosterkyrkan samt klostergården.
Sugna på bad....Vid Plaka Beach möttes vi av påfåglar. Bäst var stranden i Lividhiou.
Avslutningsvis besökte vi den tidigare huvudorten Mikro Chorio, numera en övergiven by i bergen några kilometer från Lividhiou. På 40-talet hade dricksvattnet långsamt sinat och befolkningen flyttade ner mot kusten och Livadhiou växte till. Besöket här var höjdpunkten på dagen, en mycket vacker och rogivande plats. På somrarna var en musikbar öppen i ett av de få husen som renoverats. Byns båda kyrkor var i utmärkt skick. Vi åkte knappt fem mil under dagen, alltså inga stora avstånd och biltrafiken på ön var mycket begränsad.
Så kom det dåliga vädret med regn, åska och blåst i den tidigare så lugna hamnen. Första kvällen blev det hektiskt, när båtarna på utsidan av hamnpiren kom i rullning pga dyning från havet. Många hjälpte till att få ut båtarna från kajen. Båtarna fick ligga på svaj under natten. Inte särskilt trevligt med den dyningen....
Tisdagen blev rejält blöt. En mindre motorbåt, som låg på svaj, sjönk och fick bogseras in till kaj, där den togs upp.
Om man inte tar sig hit på egen köl finns goda möjligheter med färja från Rhodos. Alltid roligt att titta på när färjan kom. Livligt under högst en halv timme.
Vi avslutade besöket på Tilos på svaj i den utmärkta ankarviken. Härifrån kunde vi se en del stenlagda vandringsleder på bergssidorna.
En webbsida om Tilos är kalimera.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar