onsdag 23 september 2015

Söderut.


Leros lämnades efter tre intensiva dagar. I frisk vind passerade vi sundet mellan Leros och Kalymnos. Några dagar tidigare förliste en flyktingbåt öster om Leros, vid ön Farmakonisi, och fler än 20 personer drunknade.
Första stoppet blev på boj i viken vid Palionisou på Kalymnos östra sida. En liten strand och några restauranger. Gott om getter även här och vildsvinsjakt pågick.
Vi seglade vidare mot den lilla ön Pserimos. Friska nordliga vindar gav upphov till lite dyning i ankringsviken. Husen runt bukten utgjorde en vacker kuliss. Vi kunde inte förtöja vid kajen förrän till kvällen, då alla turistbåtar återvänt till Kos och Kalymnos. När turisterna åkt iväg blev det öde på stranden och på restaurangen var vi ensamma med familjemedlemmarna. Ett tips till er seglare; gå inte till Pserimos då det blåser friska nordliga vindar. Natten vid kajen blev orolig....kanske hade det varit bättre på svaj....
Fortsatt frisk nordvästlig vind tog oss runt östra udden på Kos. Här är det nära till Turkiet, se bilden på Thala. (Thala är en Malö 36 och på deras segel står Orust.) På vägen mötte vi en karavan av turistbåtar på väg till Pserimos. Trots att det inte är högsäsong är båtarna fyllda av turister. Vilken segling vi hade. Alltid roligt att segla flera båtar. Då kan man få kort på sin egen båt. Tack till besättningen på Thala som bidrar till bilder på vår blogg.
Vid sydöstra hörnet på Kos dog vinden ut och ersattes av en svag sydvästlig bris. Vi fortsatte tio distans västerut längs sydkusten på Kos, innan vi nådde natthamn i Kardamena.
Kardamena var en turistort, som så många andra på Kos. Hamnen var nyligen i ordninggjord och muddrad, så djupet räckte och vi fick en bra plats. Full aktivitet i hamnen, när alla färjor med hemvändande dagturister anlände från grannön Nisiros. Slutet av säsongen och gatorna var ganska öde liksom alla restauranger.
Nästa dag var planen att segla mot Tilos och hamnen i Livadhiou. Men ett nytt väderläge hade infunnit sig. Vindstilla. Så det blev motorgång i fem timmar innan vi angjorde Tilos, varmt rekommenderad av vår norska vän Magnhild. Nu ser vi fram mot härliga dagar på denna lilla ö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar