onsdag 23 september 2015

Göran Schildt Regatta.


Göran Schildt seglade redan på femtiotalet i Medelhavet. Han tog sig på kanalerna ner genom ett krigstrött Europa och kom i mitten av sextiotalet till Leros, där han och hans unga hustru Christine köpte ett hus. I många böcker har han beskrivit och berättat om sina upplevelser, böcker som inspirerat många att pröva på livet ombord på en segelbåt i Medelhavet. Hans båt Daphne är välkänd blad seglare, både i Norden och här nere. Ekenäs i Finland blev centrum för den stiftelse, som Göran och Christine grundade. Syftet med stiftelsen var att främja kulturutbytet mellan Finland och Grekland. Efter Göran Schildts död 2009, blev Göran Schildt Regatta ett faktum här i södra Egeiska havet. Ett samarrangemang mellan Nautical Club Leros, Cultural Association "Artemis" Leros och Christina och Göran Schildts Stiftelse anordnar varje år en regatta i september med kulturella inslag. Våra finska vänner Svante och Nina hade blivit tillfrågade att segla, som gastar på en av de deltagande båtarna. Vi deltog inte i regattaseglingen, men blev inbjudna till invigningsfesten i den vackra biografbyggnaden i Lakki, Leros.
Vilken kväll vi blev bjudna på! Det grekisk-finska kulturarrangemanget var fantastiskt. Ungdomar från Leros läste Göran Schildts texter ackompanjerade av foton tagna av GS. Tre platser beskrevs och som komplement framfördes danser därifrån. Oh, så bra!
Men det var bara början. Två finlandssvenska artister, Thomas Enroth och Thomas Lundin bidrog med musik från Finland, bl.a. tango samt Mikis Theodorakis musik. En grekisk sångare och en ungdom från Leros sjöng också ackompanjerade av bosuki och gitarr. Innan alla artister avslutade kvällen med härlig musik av Theodorakis berättade Christine Schildt lite om livet på Leros.
Morgonen därpå var det gemensamt start för de femton båtar, som deltog i den tre dagar långa regattan. Första anhalt var Lipsi. Inför andra etappen var målet ändrat. Arki ersatte Agatonisi, som har ett hårt tryck av flyktingar. Tredje benet gick tillbaka till Leros med härlig spinnakergång, berättade Svante på Facebook.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar