fredag 16 oktober 2015

Vi seglar mot Kreta och besöker Spinalonga.

Överseglingen till Kreta blev en vindfattig historia. Strålande sol på dagen, fullmåne på natten.

Ett märkligt fenomen inträffade efter någon distans motorgång från ankringen vid Tilos. Farten minskade med en och en halv knop och runt sydöstra udden av Tilos såg vi kraftiga strömvirlar. Tursamt nog avtog dessa, när vi blev fria från ön.
På morgonen siktade vi udden norr om ön Spinalonga samtidigt som fiskebåtarna var på väg in mot Elounda med sin last. Tre meters djup på väg in i lagunen söder om Spinalonga, där vi ankrade. I lagunens södra del låg turistorten Elounda.
Ön Spinalonga har en brokig historia. 1904 deporterades de första 241 spetälsesjuka från Kreta hit. I.o.m. att Kreta 1913 blev en del av Grekland, deporterades spetälskesjuka från hela Grekland till ön. Kolonin på ön organiserades till ett litet samhälle med de flesta samhällsfunktioner. Människorna brukade jorden, förälskade sig, gifte sig och fick barn. Från Plaka, på andra sidan sundet, kom varje vecka medicinsk personal. Härifrån kom också de förnödenheter som behövdes. En fiktiv berättelse om livet på Spinalonga är Victoria Hislops bok Längtans ön. Vi läste den innan vårt besök på Spinalonga och vi hade en god förförståelse när vi kom till ön. 1957 stängdes Spinalonga.
Ön hade tidigare haft stor strategisk betydelse. Under antiken var ön av betydelse för beskydd för platser inne i lagunen. På 1500-talet påbörjade venetsianarna byggandet av en försvarsanläggning på och runt ön.
År 1715 intogs Spinalonga av turkar. Till att börja med var det turkiska samhället isolerat men växte och utvecklades efter hand. Som mest bodde 1112 personer här och Spinalonga var år 1881 det viktigaste muslimska handelscentret i området. På ön fanns ca 200 bostadshus, 25 affärer och verkstäder. Flera av dessa är välbevarade idag och utgjorde bebyggelsen under spetälskekolonins tid.
Vi tog jollen och åkte ut till ön, som varje år besöks av tusentals turister dagligen under högsäsong. Båtar avgår från Elounda, Plaka och andra orter utmed Kretas norra kust.
Det fanns två vägar in i byn, den tunnel som de spetälska fick gå in genom samt den port som övriga från Plaka tog, när de kom med post och andra förnödenheter.
År 1939 sprängdes en del av fästningen mot havet för att möjliggöra byggandet av en promenadslingan runt ön för de boende.
I den turkiska basaren hade viss information sammanställts.
Under några årtionden användes lagunen vid Spinalonga som landningsplats för postflyget mellan Storbritannien och Indien.
Uppfyllda av besöket på Spinalonga, återvände vi till Alacrity. Dagen därpå var det dags att i lugnt väder gå vidare mot Agios Nikolaos, årets övervintringshamn.
Eftersom vi inte transportseglar just nu, utan uppehåller oss inom ett begränsat område, blir nätterna i marinor, hamnar och ankringsvikar fler. Vi var ju också i Sverige juli/augusti. Seglad distans denna sommar blev 336, för motor 502 distans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar