onsdag 1 augusti 2012

Menorca - vindarnas ö

Redan på avstånd insåg vi att Menorca hade ett annat landskap än Ibiza och Mallorca. Inga höga klippiga berg utmed kusten utan en mycket låg kustprofil. Öns högsta berg, Mount Toro, ligger mitt på ön och mäter strax över 300 meter. Där byggdes ett kloster på 1500-talet. Sydvästra hörnet av Menorcamötte med ett område av vad vi antog vara semesterhus.
Vi fick fina segelvindar runt Menorca. Sydkusten är låg med många calor, dit många åker dagtid för fina badstränder. Cala San Saura blev en favorit med kristallklart vatten. Här låg vi flera dagar. I-M putsade allt rostfritt igen och Håkan försökte få ordning på nymonterat Delta-ankare. Inledningsvis förstärktes ankaret med ett 10 kg Bruce, då hållbotten var lite osäker. Bilden visar, när Håkan lyckades få upp ankaret med ett lasso, efter att schakeln lossnat. Lite puts av bottnen behövs oc. Dessutom var det utmärkt snorkelvatten.
Här liksom vid de flesta ankringsplatser går swell in, vilket orsakar en hel del obehag. Fenomet har vi inte hört talas om, trots allt vi läst och alla vi pratat med. Är det vi, som kommer från lugn skärgård, som reagerar på swellen? För dem som seglar vid öppna kuster är det kanske vardag....
På östra och norra sidan finns utmärkta ankringsvikar, där Baleareslife Posidone lagt ut bojar som komplement. Vi brukar boka boj, när tillfälle ges, men har upptäckt att det inte behövs. Bojvakten placerar ut båtarna vartefter de kommer och det verkar alltid att finnas plats. Fantastiskt system med dessa bojar, gratis och med ”servicemindad” bojvakt, som även assisterar vid förtöjning. Den sista veckan i juli intog fransmännen ön. Överallt var det ca 75 % franskflaggade båtar.
På västsidan och på ostsidan finns öns två städer. Vi fann att Ciutadella på västsidan var den charmigaste och tillbringade här några dygn. Här stiftade vi bekantskap med ett par barnfamiljer, när vi var ute och åt enkel tapas.
Mahon på ostsidan väckte inte samma förtjusning, men den besökte vi bara under några timmar med buss.
I Mahon inhandlades reservdel till vårt kylvattensystem. Under hela denna säsong har vi noterat att det är problem med kylvattensystemet. Håkan har spolat både bak- och framlänges i rören utan förbättring. Avslutningsvis gjordes en drastisk isärmontering vid avgasröret . Och se där, i ”the elbow”, där kylvattnet ska passera ut i fina kanaler, var det igensatt. Ett under att vatten kunnat passera. En nödrenovering och allt fungerade tillfredställande efter åtta timmars arbete. Men vid tillfälle blir det utbyte av delen. Cala Fornell blev den sista platsen vi besökte innan vi lämnade Menorca. Den norra sidan är mer kuperad och ger ett mycket rofyllt intryck, likt skotska hedar. Tyvärr missade vi motiv av detta men Fornells med ankarvik ses här nedan
Här sammanstrålade vi med våra finska vänner Nina och Svante. De hade lämnat Lagos i mitten av juni och seglat på bra. Men å andra sidan har vi tagit det väldigt lugnt. Vi avslutade vistelsen i Fornells och på Menorca med en god middag tillsammans. De går nu vidare mot Barcelona och vi avvaktar överfart till Sardinien.

1 kommentar:

  1. Vilka fina bilder ser skönt ut. Maten ser också smaklig ut.Här hemma så är det en halvdan sommar men andra underbara saker händer så livet leker och jag(vi) har en underbar sommar. Ibland är det krabba på västkusten och ibland strömming på östkusten. Är mycket OS om dagarna och så är det saftning och syltning blandat med svampplockning. Ha det sä skönt skulle gärna vilja segla i Kroatien men vet inte om det blir av i september.

    SvaraRadera