söndag 12 augusti 2012

Augustifestival under sex dagar i Cagliari, huvudorten på södra Sardinien. Mycket folk i rörelse på kvällarna och en hel del underhållning. Igår njöt vi av irländsk och keltisk musik.
Cagliari, en trevlig stad med en mycket kuperaD innerstad. Fin utsikt, när man kommer högst upp. Många gränder och prång, en hel del vackert restaurerade hus, men också många som skulle behöva en uppfräschning. Höga murar och torn skyddade stadskärnan i gångna tider. Här är inte lika rent och fräscht som vi vant oss vid från Spanien och Balearerna. Sopbergen växer på sina ställen.
Sardiniens längsta sandstrand ligger sydost om staden. Dit cyklade vi. Ingen större anpassning för cyklister och som gångare får man se sig för, när man korsar gatorna. Skillnad mot Portugal och Spanien där bilarna stannade när man var flera meter från övergångsstället. Vi hade förhoppningar på att någon av marinorna i Cagliari skulle kunna vara ett övervintringsalternativ. Blev väldigt intresserade av den som låg i centrum, relativt ny. Men än finns inte någon serviceanläggning, så det är nog inte något lämpligt alternativ. Marinorna utanför centrum ligger lite öde med tråkiga omgivningar. Dock gott om fisk i marinan. Vi seglar vidare….
Innan vi kom till Cagliari har vi seglat utmed kusten och ankrat i de vikar och bukter som finns. Lite oturligt har det varit vindar från syd och även dyningen har kommit från samma riktning. Dyningen blir som mest besvärlig, när vinden avtar. Bäst är det på morgonen. Om man tar sig upp i tid är havet spegelblankt och det är ljuvligt att ta morgondoppet med tillhörande simtur. I veckan passerades 28 grader i vattnet.
Marinan i Teulada övernattade vi i, när vi befarade kraftiga vindbyar under natten. Så farligt blev det nu inte, men det blev ett intressant besök i marinan. Mitt ute i ingenstans finns denna nybyggda marina. Hit kom många semesterfirande segelbåtar. Trevligt med kontakter över mantåget och också lite info. På bryggan var det liv och rörelse, många barnfamiljer, som sökte natthamn samtidigt som vi var där. Flera av båtarna hade vi sett tidigare.
Granne med marinan ligger en campingplats med tillhörande strand. Vi har nog inte sett en så fylld strandremsa någon gång tidigare. Efter hand har det sett lika ut på många stränder. På kvällen bevittnade vi italiensk teater på kajen. Tyvärr är språkförbistringen total. Men övriga i publiken tycktes uppskatta det hela.
Vid Capo di Pula ligger den antika staden Nora. Den utvecklades från åttahundratalet före Kr. och övergavs för gott 1500 år senare.
Mycket av den gamla staden har tagits fram genom arkeologiska utgrävningar. Imponerande var vackra mosaikgolv och stenlagda vägar. Sedan fick fantasin flöda om hur alla ”stenhögar” sett ut innan förstörelsen. Guiden pekade ut badanläggning, akvedukter och forumtorget. Amfiteatern var restaurerad till konsertscen. En del av staden ligger också under vattenytan, så man får vara observant, när man ankrar utanför.
Torn för bevakning och kommunikation uppfördes på 1400-talet. Vi har sett dem utmed hela kusten. Den vid Capo di Pula tjänstgör idag som fyr.
Vinden har varierat under seglingarna här. Det började med en stökig kryss från Carloforte innan vi kunde kasta ankar vid de härliga sanddynerna vid Porto Pino. Koll på ankaret, eller hur? Någon ”weed” vill vi inte ankra i.
Några dagar med lätta vindar har varvats med stiltje. De tolv distansen från Pula in till Cagliari bjöd på den friska nordliga mistralen(10-14 meter), som svepte ner över bukten utanför Cagliari. Grov sjö mötte oss, men också mycket varma vindar. Nu har vinden avtagit och återgått till sydliga vindar. Visst finns det stora båtar här nere. Dock är de inte överrepresenterade på något sätt. En morgon när vi vaknade låg nedan båt några hundra meter från oss. Som ni ser är helikopter en nödvändighet….

2 kommentarer:

  1. Visst är dom häftiga, dom där med helikopter på akterdäck. Men, vem skulle våga sätta sig i den i god sjögång och flyga med?
    Nu fungerar åter mobila nätet i trygga Telia och vi kan följa er hur ofta vi vill, dvs ofta!

    Hanö nästa, för oss osv. Var hamnar vä ni i vinter? Tid ska ge svar.

    SvaraRadera
  2. Hej med jer dernede i varmen! Nu er vi tilbage i København efter vores sommertogt - desværre med båden på værft efter en grim grundstødning i Kaliningrad. Er det ikke lidt tidligt I allerede kikker efter vinterhavn? Med gode ønsker om fortsat god sæson!

    SvaraRadera