torsdag 22 juli 2010

Efter Kalix blev det Luleå

ILuleå skärgård besökte vi tre öar. Junkön på vår segling norrut. Ett levande fiskeläge med två fiskarfamiljer. På vår segling söderut blev det Brändöskär, tidigare fiskeläge, men idag turistö med många sommargäster och turbåt från Luleå. Kapellet på ön används flitigt för bröllop och dop. Även Kluntarna, ö iordningställd av Luleå kommun, där turismlinjens elever får vara hamnvärdar. På kultur och fritidsnämnden/kontoret i Luleå har tidigare funnits en mycket båtintresserad person och han har sett till att många öar fått bra förtöjningsmöjligheter för båtfolket men också för turbåtar, som dagligen trafikerar fler av dem. Alla ges möjlighet att komma ut i skärgården. Spänger, som möjliggör för handikappade att ta sig fram, finns också.






Luleå segelsällskap har en liten fin klubbhamn, vid inloppet till Luleå. Den nuvarande rännan togs upp, när tonaget blev för stort att gå genom den gamla infarten. Genom Sandöns sydöstra del grävdes en kanal. På så sätt uppstod Likskär. På ömse sidor om kanalen ligger små hamnar. Likskärs hamn är inte särskilt stor, men 40 båtar kan man nog få in. Då används också den grunda stranden närmast på bilden och träkonstruktionen får utgöra landgång. I bakgrunden syns det fina klubbhuset som byggdes inför VM-seglingarna med 12:or på 80-talet. Vi hade tur. Denna vecka var det medlemmar som ansvarade för klubbhuset med tillhörande restaurang och kl.19 samlades vi som beställt mat och det blev en mycket trevlig kväll... Här träffade vi också en systerbåt, Vindrosa. Om det inte är stenigt så finns det härliga sandstränder här uppe. I år har det ju varit ganska kallt, så ingen trängsel på stränderna. Håkan tycker om att gå i strndkanten och här på bilden, efter bastubadet på Likskär, vågade han sig ut och doppa sig. Men bråttom upp!!!!






Härligt med cyklar ombord. Det gör att vi har en ganska stor rörelseradie. När vi kom till Luleå, passade vi på att cykla ut till Hägnans friluftsmuseum och Gammelstad Kyrkstad. I Hägnan pågick medeltidsmarknad. Bilden visar några av alla hus, som användes när församlingsmedlemmarna var tvungna att övernatta för att var med på högmässan. Kyrkstad finns med på Världsarvslistan. Det var här ca.15 km nordväst om Luleå, som Luleå stad grundades. Då var Bottenvikens strand här....





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar