söndag 5 augusti 2018

Några "skutt" så är vi nästan i Sverige.


(Klicka på bilden så blir den större!) Färden genom Kielkanalen är odramatisk. Trafiken går till största delen i västlig riktning, några lastfartyg, fler fritidsbåtar. Vi är lika konfunderade, som när vi gick i kanalen senast, över det signalsystem, som finns i anslutning till de s.k. sidingarna. Naturen vid sidan av kanalen består till största delen av lövskog. Vi börjar känna oss hemma. Många svanar finns på kanalen.
Efter drygt halva sträckan kommer vi till Rendsburg och går in i viken vid Bündelsdorf. Denna gång förtöjer vi vid Bündelsdorfer Yacht-Club. Trevligt. Båtklubben har ett ganska stort klubbhus, som innehåller en mycket fräsch serviceanläggning. Känns skönt med en dusch, där vi kan mysduscha länge genom att lägga mynt i automaten. Här träffar vi ett tyskt par, som uppdaterar oss om kommande sträcka.
Utslussningen sker genom en av de större slussarna. Vi är tre båtar som går ut, desto fler slussar in i kanalen för färd västerut. Nytt betalsystem med betalautomat på flytbrygga före slussarna. Idag är automaten trasig (som vanligt?) och vi hänvisas till automat i gästhamnen utanför slussen. Irriterande….
Kieler Buscht välkomnar med lätta vindar och vi sätter segel och kurs mot Heiligenhafen. Ingen skjutning under några semesterveckor vid det stora skjutområdet framför oss. Besparar oss många distans denna eftermiddag. Som vanligt räcker inte vinden till målet.
Vi ankrar i viken öster om Heiligenhafen. Kvällen är magisk! Årets första dopp för Håkan i det 23 tradiga vattnet. En inspektion av båtbotten , ok men lite puts kan nog ge en halv knop. Vi njuter i sittbrunnen, solen går ner och vi summerar de senaste dygnen.
Nästa morgon är det vindstilla, när vi söker oss in i Heiligenhafens marina. Redan har turistfiskebåtarna passerat med förväntansfulla fiskeintresserade ombord. Marinan är stor och det finns gott om grönskyltade platser att välja på. Förväntad temperatur under dagen är över 30 grader, så vi ser till att uträtta det som behövs.
Sen eftermiddag går vi till för att få något gott i magen i fiskhallen. Men här har förändringar skett och vi väljer ett annat alternativ för att äta ”backfisch”. På kvällen besöker vi först årets vinfestival. Sex lokala vingårdar presenterar sina produkter. Allt är välordnat och trivsamt. Några viner tilltalar oss och vi bär ombord några flaskor.
Därefter tar vi en promenad i det nyuppförda marinaområdet och ut på piren i anslutning till ferielägenheterna. Här samlas turistande familjer. Medelhavsvärme, Medelhavsstämning! Så typiskt tyskt gemytligt!
Dags för nästa skutt! Det ser ut att bli bra vind och vi funderar på om vi inte kan ta oss under dagen till Klintholm på Mön, 69 distans, en Gotlandssegling. (Ett mått på att det är överkomligt för Ing-Marir. Håkan kan segla hur långa etapper som helst.) Det som oroar Ing-Marie är den åskprognos, som ligger över Falster och Mön under eftermiddagen. Reservplan är att gå in till Gedser på Falster, som ligger halvvägs. Men molnen passerar vid horisonten och vi fortsätter. En härlig seglingsdag! Framåt kvällen, när vi närmar oss Klintholm, går väderlekstjänsten ut med kulingvarning över hela västra och södra Östersjön.
I Klintholm är det som vanligt fullt i hamnen, så här i början av augusti. Men det löser sig alltid med plats på något vis.
Och under kommande dag kan vi lägga ut återstoden av blogginläggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar