söndag 5 augusti 2018

Födelsedagssegling.


Vi har ca 130 distans till Nord-Ostkanalen/ Kielkanalen från holländska Lauwersoog. Det är få hamnar att gå in till under vägen till Kielkanalen, då hamnarna på de Frisiska öarna är grunda. Vi beslutar att ta hela sträckan på en gång. Vi har god hjälp av långa medströmsperioder. Väderutsikterna lovar också god vind från väst och nordväst under kommande dygn. Dock finns det oro för åskbyar med vindbyar upp mot 20 meter. Som vi berättade om i vårt förra inlägg uppstod ett problem. Vid planerad avfärdstid, lågvatten, kommer vi att sitta fast i en halv meter gyttja. Så lägligt vaknar Ing-Marie två timmar före lågvatten, 0545. Då fungerar det att åka….bara att väcka kapten! Och att ta sig ut…. Med mycket gas fram och tillbaka lyckas vi ta oss ut på djupt vatten. Vilken morgon! Det är stilla och solen har just gått upp. På stränderna vid de Västfrisiska öarna Schiermonnikoog och Nes ligger stora sälkolonier. Vi har aldrig sätt så mycket säl. Flera grundade båtar finns också utmed leden.
Efter drygt två timmar kan vi lämna den bojade led, som leder ut till kusttrafikzonen. Som du kan se på vårt plotterkort, är leden ändrad och i dessa farvatten är det alltid prickarna i verkligheten, som visar vägen. Den svarta linjen visar hur vi åker. Detta händer pga sanddrift. Än har vi inte fått någon vind. Ett par delfinfenor passerar i motsatt riktning. Och så kommer vinden…
Det småskaliga kustfisket, som vi upplevde i Sydeuropa har definitivt försvunnit. Utmed Västeuropas kuster trålas det. Fiskebåtarna går kors och tvärs och det gäller att hålla utkik. De få segelbåtar vi ser går i motsatt riktning.
Mörka moln tonar upp sig vid lunchtid. Vi anar vad det är frågan om och revar seglen. Plötsligt är vindbyarna över oss. Jo då, en kort stund blåser det till och 20 meter fladdrar förbi på vindinstrumentet. Men molnen drar bort och vinden ligger runt 7-8 meter några timmar, innan den avtar och det blir dags för motor igen. Nu är det strålande vackert väder..
Ett tack för alla hälsningar på min födelsedag.
Strax innan skymningen når vi området där trafikzonerna går in till Wilhelmshaven och Bremerhaven. Här ligger många lastfartyg ankrade. Några fartyg rör sig i lederna och det gäller att hålla uppsikt. Det här gillar vi. Något som skärper vår uppmärksamhet.
Några timmar efter midnatt passerar vi Cuxhaven. Vi har stark medström och den räcker gott fram till inslussningen vid Brunsbüttel. De sista trettio distansen går i Elbe, vilket är orsak till kraftig strömsättning och lång tids medström. Flera fartyg passerar oss på väg mot Kielkanalen eller Hamburg.Vid femtiden på morgonen får vi glida in i slussen, där också franska pråmen Caskad slussar tillsammans med oss. Vår tidvattensresa är slut. Det blev ett fantastisk dygn. Så nöjda vi är. Och det har hunnit att bli den förste augusti.
Nu är det dags att plocka undan piloter och Reeds almanacka. Den senare har lite info om kanalen, vilket gör att den får vara framme tills vi kommer till Holtenau-Kiel. Almanackan innehåller allt vi behöver veta för att planera seglingen i de tidvattensområden, vi varit i sedan Portugal. Det vi behöver komplettera med är tidvattendata för 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar