tisdag 3 maj 2016

I startblocken för en ny säsong, men först....


Den 1 maj 2011 påbörjades vår längesegling från Snedskär. Vår målsättning var att tillbringa mer tid i vår båt Alacrity, än vi kunnat göra tidigare. Under de fem år resan varat, har vi försökt att ge er bloggläsare en glimt av vårt seglarliv men också en glimt av de länder och platser vi besökt.
Under en längre period än tidigare, var vi under vintern 2015/16 i Sverige. Med två barnbarn, familj och vänner, skidresa samt ögonoperation, fick Alacrity tillbringa en lång tid på land. I slutet av mars sjösattes hon och återvände till plats 33 på brygga C. Strax efteråt upplevde Agios Nikolaos sin kraftigaste storm denna vinter. Håkan lyckades fånga 31 sekundmeter, men det blåste stundtals mer.
Liksom under tidigare övervintringar har det funnits en social sammanhållning i marinan. Ofta har vandringar varit ett givet inslag. Här i Agios Nikolaus har Tony varit ledare efter många vintrar här nere. Mot slutet av säsongen blev vandringarna allt mer krävande, men också spektakulära. Håkan hade möjlighet att i slutet av mars delta i ett par av dessa.
Under en av nämnda vandringar passerades Kretas äldsta olivträd. Olivträd och olivolja är nära förknippade med Kretas mytologi, historia, tradition och religion. Men olivträd och olivolja spelar också en betydande roll i det sociala och ekonomiska livet, vilket de har gjort under 9000 år. En kretansk förmögenhet ligger oftast i det antal olivträd, som familjen äger. Idag täcker olivlundar 1/4 av Kretas areal. Oliverna plockas när turistsäsongen är över och många vittnar om att det är ett hårt arbete att för hand ta hand om årets olivskörd.
I slutet av april fick vi ett efterlängtat besök, då Karin med familj kom hit. Under en vecka blev livet lite annorlunda med strandliv, besök i lekparker, vattenlek på akterdäck samt jolleturer.
I Grekland firades påsk detta år i anslutning till första maj-helgen. Påsken är grekernas viktigaste helg. I affärerna fanns fina påskägg.
På långfredagskvällen tog vi del av en religiös procession genom Agios Nikolaos och på lördagskvällen samlades vi tillsammans med många av stadens invånare vid "sjön". Barn och vuxna kastade smällare kring våra fötter för att skrämma bort det onda. Mitt på sjön fanns en flotte, på vilken "Judas Iskariot var fastkedjad". Vid tolvtiden kom representanter från kyrkan och höll mässa, vilken avslutades med att flotten antändes. Samtidigt bröt ett intensivt fyrverkeri ut.
Därefter fördelades den heliga eld, som kommit med flyg via Aten från Jerusalem till alla oss som hade med oss stearinljus. Från marinan hade vi inför påsken fått en gåva med ljus, godis och traditionellt bröd. Många greker dekorerar ljusen till familjens firande själva. Vår vän Melanie hade smyckat ljus till oss och med försiktighet förde vi de brinnande ljusen tillbaka till marinan för att med sot korsa "vårt hem"...
Vid midnatt bröts fastan och grekerna intog bl. a. en traditionell lever- och svampsoppa på stadens restauranger. Och på påskdagen grillades lamm och spädgris i vår marina. Under åtta timmar roterades dessa på spett och när grillmästaren ansåg att de var färdiga, tog några ansvar för styckningen. Med goda tillbehör smakade både lamm och gris utsökt.....
Nu avvaktar vi lämpligt väder för att påbörja säsongens seglingar. Och därmed hoppas vi på att återkomma lite oftare med inlägg på vår blogg. Vi önskar också alla er bloggläsare en trevlig och skön sommar.

1 kommentar:

  1. Vi önskar er också en trevlig och berikande sommar- Anders o Ewa på Unisax
    www.fellnert.se

    SvaraRadera