tisdag 22 december 2015

Lite nära och längre bort


Med detta inlägg avslutar vi vår blogg för 2015 och återkommer under våren 2016. Alacrity ligger på land sedan några veckor och vi är i Sverige och förbereder jul- och nyårsfirande.
Runt Agios Nikolaos finns många möjligheter till vandring. En lördag tog vi bussen till byn Kritsa och letade upp ravinen några kilometer utanför byn. Det blev några kilometers klättring uppför ravinen. Här nedan ser ni Ing-Maries vedermödor medan Håkan långsamt tog sig framåt i maklig takt. En härlig dag blev det.
Kritsa blev också utgångsläget för vår vandring till ruinstaden Lato, en av de bäst bevarade grekiska bosättningarna från tusentalet f v t. Platsen låg på en platå mellan två bergstoppar med en vacker utsikt över Mirabellobukten. En gata med affärer och verkstäder ledde upp till en marknadsplats med en regnvattencistern och ett tempel, allt välbevarat så att man kunde föreställa sig statsbildningen. I anslutning till marknadsplatsen fanns också en teater. Runt detta bredde ruiner av boningshus ut sig på bergssluttningarna.
Några mil från Agios Nikolaos ligger den stora platån Lasithi Plataeu på 800 meters höjd och omgärdas av berg. Här odlas frukt, spannmål och grönsaker tack vare den bördiga jorden. Hundratals väderkvarnar ombesörjer bevattningen av alla fält. Vi hade otur och besökte slätten en mulen och regnig dag. Halvvägs upp mot platån stannade vi i byn Mahon, där vi passade på att ta en förmiddagsfika vid en av tavernorna vid torget. Och vilken god äppelkaka.... Några veckor senare återvände vi till den lilla tavernan för att äta deras utsökta lunch, en av de bästa på Kreta. Som vanligt bjöd krögaren på dessert och raki som avslutning på måltiden. Strålande utsikt på hemvägen.
I början av november kom våra vänner Bernt och Gertie på ett veckobesök. Sista veckan i oktober var regnig och blåsig och väderutsikterna var inte lysande för kommande vecka. Tursamt nog slog vädret om och vi fick en varm och solig vecka. Dock var kvällarna kyliga och dags för vinterkläder. Bernt och Gertie hade bokat en lägenhet med strålande utsikt över marinan, havet och bergen i bakgrunden. Vi tror att de var mycket nöjda när de flög hem.
En tur till den sydöstra delen av Kreta blev det en dag. Trafiken var minimal på vägarna. Verklighetens vägar stämde inte helt med kartan. Grekisk sallad till lunch. Fantastiska vyer och härliga strandpartier på den sydöstra sidan. En hel del nybyggda lägenheter och villor för uthyrning. Slingrande vägar.....
Ytterligare tips tog oss till byn Moloch och en god fisklunch. Katterna omringade oss och Gertie matade. En liten kattunge tittade med förundran på henne. Därefter slog han till och blodvite uppstod.
Fr.o.m. november anordnades vandringar varje torsdag med utgångspunkt från marinan. Håkan deltog vid två tillfällen, dels till vandringen genom ravinen vid Kritsa, dels i en vandring i en ravin på den sydöstra sidan av ön. På bild nedan syns Grete och Fred kämpa i ravinen vid Kritsa. Sue A. missar inte ett tillfälle för ett bad...
I marinan har stadens segelsällskap sin verksamhet. Varje helg var det jolleseglingar. Sista helgen i november stor tävling. Här en bild innan sjösättning. Och på stadens gator var det cykeltävling.
I början av december blev det jul i Agios Nikolaos. Den stora stora granen tändes vid sjön, fin juldekoration fanns utmed gatorna och "mulled wine" serverades.
Med dessa bilder från ett juligt Kreta, önskar vi alla bloggläsare God Jul och Gott Nytt År!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar