lördag 2 augusti 2014

Wall Bay


En av de mest välbesökta vikarna i Skopea Limani tycks vara Wall Bay. Namnet har viken fått av den gamla mur, som finns bevarad i området. Där låg vi förtöjda med linor i land under fem dygn. Vattnet var friskt och klart, om än något svalt, 22-24 grader. Detta berodde på att vi hade en färskvattenskälla rakt akter om oss på land. Under hela dagarna kunde vi titta på, när getter kom och drack ur källan.
Vinden ven utefter bergssidorna. Dels de vanliga "gustarna", dels de katabatiska vindar, som blåser på nätterna. Vi var välförsedda med linor till land. I anslutning till Wall Bay ligger Ruin Bay. Där finns en hel del ruiner. Lämplig förtöjningsplats för badbåten.
Under dagarna badade vi och hade det skönt.
En av dagarna tog vi en promenad för att försöka hitta den gamla antika byn, som finns uppe i bergen. Vi startade tidigt för att undvika den värsta hettan. Fin stig att följa, men lite problematiskt när vi mötte vägvisning, som vi inte riktigt förstod. Valde den brantaste vägen, men efter en halvtimme och 70 höjdmetrar valde vi att vända och satsa på det andra alternativet. Efter en dryg timme hittade vi ruiner efter den gamla byn. Vi fann också lite boningshus och vid ett av dem bodde en liten familj. Man och hustru med en dotter, som just när vi var där gick skolan i Dalaman. Här levde de av vad marken och djuren gav. Bikupor fanns i Dalaman och lite hantverk sysslade mannen och kvinnan med. Just dagen vi var där startade fastemånaden Ramadan, så nu vilade man under sitt tak på den uppbyggda altanen. Vi blev bjudna på te och kunde också inhandla honung och några träslevar.
I Skopea Limani med vikar är det förbjudet att tomma sin toatank i vattnet. Pump ut stationer finns i Fethiye och Göcek. Vi registrerar våra tömningar på The Blue Card. Ett komplement är den pump ut båt, som trafikerar vikarna. Skicka ett sms och ange position så dyker båten kanske upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar