söndag 1 september 2013

Uppehåll på Trizonia

Vi har varit förtöjda på den lilla ön Trizonia i västra delen av Korintviken den senaste veckan.
Trizonia är en liten idyllisk ö med en liten by på den nordöstra sidan. Där finns kyrka, några tavernor, ett par små hotell, en liten badstrand samt båtförbindelse med fastlandet. Det tar knappt tio minuter att ta sig över sundet och kostar en euro/person. Man kommer då till Hania, också en liten by, men med supermarket, slaktare och bageri.
På den östra sidan av Trizonia skär det in en vik, en bra lävik. Här inne har man med bidrag från EU anlagt en ”marina” samt en vacker strandpromenad.
Tyvärr tog pengarna slut och därmed investeringarna. Ingen el, några vattenkranar, inget servicehus(dock finns dusch, tvättmaskin, internet mm på ett av hotellen). Men vi kan lämna sopor.
Eftersom ”marinan” inte är färdigställd behöver grekerna inte betala tillbaka lånet och vi seglare disponerar marinan i det skick den är idag. Gratis. Det har medfört att en hel del båtar lämnas i ”marinan” och ägarna reser hem. Tryggt och bra....!?
Några båtar bebos även över vintern. Men då är restaurangerna stängda och båtförbindelsen med fastlandet går tre dagar i veckan. I anslutning till ”marinan” finns en bra ankringsvik....... Vi har vandrat på ön. På södra sidan hittade vi en liten badstrand med rött grus.
Huvuddelen av ön upptas av olivodlingar.
Det finns också några vinstockar i en dalsänka. På några platser ser det ut som om någon förberett för husbyggen. Utsikten från dessa platser är enastående. På den västra sida ser vi bort mot världens längsta snedkabelbro (2 252 meter), som går mellan Andirrion och Rion.
På seglingen hit seglade vi under den. Imponerande och vacker. Det kan tilläggas att vi var tvungna att be om tillstånd över VHFn för att få passera.
Trots att bron har funnits i flera år går det flera färjor i timmen mellan de två orterna...... Från den norra sidan av ön ser vi bergen på fastlandet, mäktiga och höga. På bergssluttningarna kan också vi se några små byar. Glittrar vackert när det är mörkt.
En av dagarna förtöjde en grekisk båt bakom oss i Trizonias ”marina”. Ombord fanns en ung grekisk familj med två små döttrar, Dimitri, Elena, Sofia och Maria. Deras semester närmade sig slutet. Inledningsvis hade de deltagit i den kappsegling vi beskrivit i tidigare inlägg. Nu blev det en vilodag i Trizonia, innan det var dags att gå österut till hemmahamn i Atenområdet. På morgonen köpte de en stor bläckfisk av en av de lokala fiskarna. Vi blev inbjudna på lunch, spagetti och en mustig och god bläckfisksås. Det hela avnjöts i vår sittbrunn.
Vi fick en trevlig eftermiddag och fick veta lite om hur en ung familj i Grekland får ihop vardagen med arbete och barnens skola och fritidsaktiviteter samt deras syn på grekisk ekonomi. Vi träffar dem gärna igen....... Båtpyssel denna gång. Mer luft på kylkompressorn.
Vattentemperaturen har drastiskt sjunkit till 25 grader i o m att vi kom in i Korintviken. Är hösten på väg?

1 kommentar:

  1. Hej Ing-Marie och Håkan!
    Här är hösten på väg (åtminstone enligt väderprognoserna). I det verkliga livet är det fortfarande sommar med 20 - 25 graders värme.
    Vi seglar in till Herstaberg den 21 och drar upp den 23 september. Sen är segelsommaren över för vår del men vi följer med spänning era färder! Må lycka och välgång följa er!!!!!

    SvaraRadera