söndag 25 augusti 2013

Missalonghi

Inför Ing-Maries Sverigeresa seglade vi vidare till Missalonghi, stad på grekiska fastlandet, väster om Korintviken.( Från M går det ca tio bussar om dagen till Aten. Bussen kör först på vindlande bergsvägar, sedan över värdens längsta snedkabel bro, 2252meter, därefter utmed norra kusten av Peloponnisos innan vi åter kör över på fastlandssidan genom att korsa Korintkanalen.) Ja, det var lite vind så mest gick vi för motor. Och titta vad vi mötte!!!
Vi såg flocken på avstånd när de likt delfinerna i Kolmårdens djurpark hoppade och lekte. Tyvärr var de inte särskilt nyfikna på oss, så de passerade snabbt förbi. Inne i Korintviken finns en population på ca 500 delfiner, så vi håller tummarna att vi ska få se fler..... Missalonghi ligger några distans in i det ”deltalandskap” som finns utmed norra delen av viken innan bergen tar vid. Utmed infarten av ”kanalen” ligger många ”fiskarstugor”, sk. pelades. Några används idag som enbart fritidshus.
Missalonghi Marina är enbart fyra år gammal och har blivit en bra marina att lämna sin båt i, på land eller i vattnet. Därmed är det lugnt nu på sommaren, när de flesta båtar är upptagna eller ligger vid pontonbryggorna. (Här nere undviker man att segla juli och augusti, då det är hett och mycket turistande båtar i Joniska havet. Och i Egeiska havet blåser Meltemin.) Turisterna består mestadels av italienare, fransmän och från Balkanländerna. I bukten öster om marinan ankrar man också tryggt och kan beskåda solnedgången.
Vi är åter imponerade av de fordon denna lilla marina kan hålla sig med. Den tredje var inte på plats, när bilden togs…
Missalonghi är en trevlig grekisk stad med en trevlig stadskärna. Hit kom 80 båtar, som deltog i en fyra dagars kappsegling från Patras och vidare i Ionien med målgång i Preveza. Vinnande båt på denna sträckan Patras - Messalongi var svenskbyggda Diva 39.
Så lämnade Ing-Marie Missalonghi och Håkan seglade tillbaka tillbak till Nisos Petalas. En glad gräsänkling redo att fälla ankaret för att så småningom göra Svante och Nina sällskap. Nedan foton är tagna av Nina Ewalds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar