tisdag 4 september 2012

Övervintring i Marina di Ragusa

Nu är det bestämt och bokat. Alacrity får Marina di Ragusa på södra Sicilien som vinterhamn, tillsammans med många internationella båtar, som börjar samlas i marinan. Det ryktas om att det kommer ca 300 båtar. Marinan ligger i den lilla turistorten med samma namn. Än är turisterna kvar men redan om en vecka avslutas turistsäsongen med stort fyrverkeri. 5000 personer bor här året om, så några affärer är öppna även i vinter. En härlig sandstrand med tillhörande strandpromenad lockar. Utmed strandpromenaden ligger vackra villor. Staden Ragusa nås med buss, ca 2 mil inåt landet.
Marinan är ny sedan några år. Känns trivsamt här. Många av båtarna som kommer, har tidigare tillbringat en eller flera vintrar här. Redan upplever vi att engelskan är det dominerande språket med båtar från Australien, Nya Zeeland, USA, Canada och Storbritannien. De franska båtar, som vi träffat den senaste tiden, verkar tillbringa vintern i Tunisien. Avgiften för vintern (oktober-april ) är för vår båt € 1100. Det tillkommer kostnader för el och vatten, så marinan räknas som relativt billig. Malta, som ligger ca 60 distans söderut, tar inte emot övervintrande båtar i samma utsträckning som tidigare, vilket gör att båtar samlas på Sicilien istället.
Tror vi nämnde det förra året också. Det är skillnad på marinor i Sverige och här nere i Europa. Finns mycket personal, särskilt de som anvisar plats. Sedan vi kom till Sardinien och Sicilien möter en jolle och sedan finns det personal på bryggan, som fiskar upp mooringlinan. Blåser det besvärande sidvind får man hjälp… (bild från Marina di Cala del Sole, Licata)
Vi får också lift i deras el-bilar….(bilden från Marina di Ragusa)
Här i Italien har vi inte sett så många bevakningsbåtar som vi gjorde i Spanien. Dock finns det några olika typer av småbåtar, som patrullerar stränder och ligger i hamnar ibland.
Vi har inte haft något besök av myndigheter detta år, men en italienare bredvid oss i Villasimius drabbades av finanspolisen. Det har ju tillkommit en ny skatt här i Italien för fritidsbåtar. Hög för nyare båtar och motorbåtar. Seglare kommer undan med 40% av vad motorbåtar i motsvarande storlek betalar. En äldre båt blir billigare. Italienaren kunde inte hitta sitt kvitto på inbetald skatt. Han får återkomma när han kommer hem. Glad att han inte fick böter. Hade redan drabbats at € 300, för att sjöpolisen ansett att han ankrat för nära land på ostkusten av Sicilien. Inför den nya skatten agerade bl.a. SXK och utländska båtar är för närvarande undantagna. Sedan vi lämnade Lagos i början av april har vi färdats 1640 distans. Vi har 120 motortimmar. Trots alla rykten om” Ingen vind, för mycket vind” har vi ofta haft bra segling under de 49 dagar vi seglat. Vi har legat i marinor 91 nätter och på svaj 62 nätter. Dessutom har vi seglat några nätter. Under april – augusti har vi betalat 26 997:- i marinaavgifter. Vi har räknat med € 1=9 sek. Den 14 september flyger vi hem för att vara med på Karin och Kenths bröllop i början av oktober. Här nedan följer ytterligare två nyinlagda. Hälsningar från Håkan och Ing-Marie

3 kommentarer:

 1. Hej på er! Nu har vi läst och följt er på kartan från Sardinien till Sicilien, utmed kusten till Marina di Ragusa. Det är så roligt att hänga med er på er resa. Ni ser ut att må bra. Solbrända och fräscha. Vi hade en härlig segling till och från Bokö förra helgen med Malms, Petra o Mats, Bernts gast som nu har köpt egen båt. Träffade även Bernts seglarkompisar från englandsseglingen. Anders o Eva. Trevligt. Dom ville väldigt gärna ha tillgång till er blogg. Ni behöver en mejladress för en inbjudan, eller hur? Så roligt att vi ses snart. Kram GoB.

  SvaraRadera
 2. Hej igen! Även vi förbereder vintern. Patrik hjälper till att segla in på sönd-månd. Upp på land den 12/9 om allt går väl! Träffade GoB i dag. Vi blev nostalgiska och pratade Skottland!
  Hoppas vi kan ses snart igen! Må lycka och välgång följa er! CoC

  SvaraRadera
 3. Hur ser dagarna ut nu då ni ligger fastsvetsade vid bryggan?
  Berätta för oss landbaserade hur en helt vanlig dag ser ut för er just nu!
  Kram o dunk i rygg
  efter behag,
  Jan-Olof

  SvaraRadera