tisdag 8 januari 2013

Gott Nytt År 2013!

Så blev det 2013. Alacrity ligger förtöjd i Marina di Ragusa. Under oktober-december 2012 har hon fått utstå en hel del blåst och regn. Lufttemperaturen har sjunkit, liksom vattentemperaturen. Veckan innan vi lämnade Sicilien, i början av december, var det dags att dra på sig långbyxor, även dagtid.
Efter vår vistelse i Sverige september/oktober återvände vi till Marina di Ragusa. Nu var hamnen välfylld av övervintrande båtar. Flera av våra vänner från Lagos hade dykt upp, vilket var mycket trevligt. Nu etablerade vi också nya kontakter, som hade ny kunskap för oss om Medelhavet. Ett intensivt liv, då varje dag fylldes av intressanta möten och nya aktiviteter.
Nu är vi åter hemma i Sverige och många frågar; vad gör ni hela dagarna, hur får ni tiden att gå? Vi skulle kunna replikera med samma frågor, för skillnaden är inte så stor. Vardagsbestyren tar sin tid; handla, städa, tvätta och matlagning.
Vinteruppehållet behövs också för att sköta om båten lite extra. Många av er putsar ju någon gång om året lite extra på boendet, lägenhet eller hus. Efter varje besök i Sverige, återvänder vi med en hel del prylar från Clas Ohlson, Kjell & Comp. m.fl. Går åt en hel del tid att installera på/i båten. Våra dagar fylls av aktiviteter, som anordnas med olika grupperingar i hamnen. En dag i veckan deltar Ing-Marie i en akvarell-målningsgrupp. Då kan Håkan vända upp- och ner i båten. Många kompetenser samlas under vintern i hamnen. I elektronikgruppen delar man med sig av sitt vetande varje tisdag. Även diskussionsmöten kring handhavande av båt återkommer varje vecka. BBQ arrangeras liksom knytkalas(pot-luck).
Lady's Coffee varje torsdag planerar mycket av marinans sociala events. Inför julen samlades alla för att fira advent. Även jul och nyår firades traditionsenligt med de besättningar, som fanns i marinan över helgerna. Alla aktiviteter annonseras varje morgon på VHF-radion, kanal 72. Här samordnas också transporter, bilhyra, "försäljningar" samt övrigt av intresse. Utöver detta samlas vi också i mindre grupperingar.
Det finns en liten nordisk grupp, som ibland utökas med seglare från Schweiz och Tyskland/Tjeckien. Vi spelar mölkky, ett finskt spel.
Några av oss spelar också boule varje vecka.
Alltsedan Frankrike har besättningen på den norska båten Oceana och vi träffats och spelat kort, Liverpool. Mexican train introducerades av den svenska båten Vickis besättning här i Marina di Ragusa. Sicilien var en vit fläck för oss innan denna vinter. Därför försöker vi att se oss om för att råda bot på detta. Till fots/med cykel tar vi oss runt i närområdet, buss tar oss lite längre och med bil kan vi improvisera lite mer.
Tempeldalen, med fantastiska tempel från 400 år f.v.t., finns på sydkusten vid Agrigento. Där vandrade vi en eftermiddag innan vi flög hem i september.
I slutet av 1600-talet drabbades Sicilien av en svår jordbävning. De städer, som återuppbyggdes, fick en prägel av barocken, vilket lockar många att besöka den sydöstra delen av Sicilien. Ragusa, två mil från Marina di Ragusa, på 600 m höjd, är en av dessa städer, med en stadsdel som innehåller många gamla byggnader och smala gränder.
När vi kom tillbaka till Sicilien i oktober åkte vi runt och tittade på de städer, som finns med på UNESCOs världsarvslista på sydöstra Sicilien. De två första är från Sciclia, den tredje visar Modica med dess fina basilica i centrum.
Vi återvänder i slutet av januari till Marina di Ragusa och förbereder oss inför kommande seglingssäsong.

1 kommentar:

 1. Tack detsamma!
  Vad då undrar ni?
  Gott nytt år förstås!
  Men hallå, vi skriver mitten mars nu, och undrar om ni inte snart är klara med nyårsfirandet söderöver?
  Blev kättingen utbytt, tex?
  Berätta!
  MVH

  SvaraRadera