onsdag 4 juli 2012

På svaj i Cala de Santa Ponsa

Efter Palma återvänder vi till Santa Ponsa, denna gång till den stora cala, som skär in i bebyggelsen. Calan är mycket populär som övernattningsplats. På dagarna kommer också många dagbadbåtar och ankrar och det kan bli irriterade trångt.
Vi använder vår jolle för besök i Santa Ponsa. Välordnat med jollekaj.
I anslutning till jollekajen finns möjlighet att bli av med sopor. Och sedan är det bara att fylla på förråden igen från utmärkta supermarkets. Flera båtar som låg i Lagos i vintras sammanstrålar här i Santa Ponsa under några dagar. Trevligt att ses igen. En kväll grillar vi på "berget". Ingen skillnad från stämningen från den svenska skärgården.
En kväll spelar vi boule på stranden. Viktigt med inmätning när många klot ligger nära "lillen".
Det blir ett hastigt uppbrott från Cala de Santa Ponsa. Väderprognosen har under några dagar visat på friska NO-NV vindar under söndagen samt åska och regn. Åska på förmiddagen. Inget märkligt med det. Men vid femtiden på eftermiddagen ser vi en grå vägg i NV. Oväder!? Stäng alla luckor, upp med sprayhood och in med allt löst. Sedan är ovädret över oss med en kraft vi aldrig upplevt tidigare. På några sekunder ökar vinden från några meter till 25 sekundmeter och sjön blev direkt grov och toppig.
Kaos i viken! Vi har en båt ganska nära bakom oss med en sträckt ankarkedja. Vi chansar på att lätta ankar och söka oss några distans bort, där vi kan få sjölä. Skönt, det fungerar och vi klarar oss utan skador på person eller båt, vilket inte alla gör. För full maskin gör vi inte många knop framåt... Efter en hel del letande kan vill fälla ankaret i Cala Blanca.

2 kommentarer:

  1. Hejsan!Skönt att ni kom undan ovädret utan skador,och att ni har det bra.
    Vi har semester ,sol ,lek och bus med tjejerna som vi ser efter nu. Gamla Lindköping i dag, vi rider och mumsar glass .Vädret har varit gott sol och värme ,men nu blir det lite svalare
    Kramizar från oss och tjejerna

    SvaraRadera
  2. Tak for nye, dejlige indlæg på jeres blog! Det var et slemt uvejr I oplevede - vi er glade for at I klarede jer vel igennem! Vi ankom til Tallinn i går efter 32 timers sejlads fra Gotland. Alt vel ombord! Mange hilsener fra Dorthe & Karsten

    SvaraRadera