söndag 15 juli 2012

Balearerna 2

Redan mitten av juli och nu är det verkligen högsäsong på Mallorca. Många säger att det är mindre badturister, vilket naturligtvis ger utslag i både affärer och på restauranger. Huvudsakligen är det engelska och tyska turister, men här i Puerto de Pollenca, där vi varit den senaste veckan, hör vi också en hel del skandinaviska.
Puerto de Pollenca är en gammal badort. Vi hörde hemifrån att för flera år sedan var det många engelska pensionärer, som åkte hit. Vi ser en hel del av dem i de vackra husen, som ligger utmed strandpromenaden. Men barnfamiljer har tagit över nu på sommaren. Lite sorgligt att se alla vita kroppar, som ska förvandlas gyllenbruna. Oftast är det rött som gäller denna solfattiga sommar i Nord- och Västeuropa. Vi ligger i hamn, kunde välja mellan den kommunala Port Authority eller den privata marinan Real Club Nautico. Har inte varit fullt någon kväll. Mer sjölä i den kommunala samt 20 € billigare/dygn, gör vårt val lätt. Dessutom finns en stor svajvik i anslutning till stranden.
Arrangerad jollekaj finns. Utöver svajmöjligheter finns bokningsbara bojar ca en distans från hamnen. Dessa bojar har vi använt och kommer också att ligga vid något ytterligare dygn, när vi lämnar hamnen imorgon.
Fördelen att ligga på svaj, är att du kan bada och simma närhelst du vill i det 25 gradiga vattnet. Nu är det också bra tillfälle att ha kanotövning. Dessutom blir det tid att läsa och att pyssla med båten. Det är alltid något för Håkan att fördjupa sig i. Ing-Marie sköter kommunikationen över nätet. Vi är glada för vårt mobila bredband i vår iPad. Gör att vi kan hålla bra kontakt, samtidigt som vi håller koll på vädret.
En eftermiddag dök Oceana upp. Ofta när vi har träffats sedan Frankrike förra sommaren, blir det ett parti Liverpool. Hans håller mästartiteln just nu.
Fördelen att ligga i hamn är alla utflykter, som kan göras till fots, med cykel eller buss. Denna gång blev det mycket cykel. Det är också skönt att slippa dyning, som oftast letar sig in i calorna. Vi är ju vid öppen kust. Vi cyklade till Alcudia, Puerto de Alcudia och till Pollenca. Den senare är en charmig stad, när man kommer till den äldre delen. En lång trappa leder upp till ett litet kapell på höjden. En fin utsikt väntar. Så bra att kameraminnet satt kvar i datorn i båten…..Ha, ha, sa vi inte då.
På återvägen från Alcudia hade kayte(?)seglarna en härlig dag.
En vandring ut till Cala Boquer passade vi på med, när prognosen utlovade maxtemperatur 23 grader. I dagarna blåser det kraftiga nordvindar, vilka har fört med sig lite svalka över området. Imponerande natur på vägen dit. Buskarna måste ha djupa rötter….
Ja, det har varit en båsig period några dagar. Tramontanan eller Mistralen pumpar ner nordliga vindar över norra Balearerna. Skapar kraftig dyning, swell, på 2-3 meter och som ligger kvar några dagar efter att det slutat blåsa. När vi lämnade Puerto de Soller för drygt en vecka sedan, var det svaga vindar och inte så kraftig swell. Vi beslutade att ankra i den mytomspunna calan, La Calobra. Mycket spektakulär med höga klippor in mot stranden. Mycket folk blev det så småningom vid den lilla strandremsan. De flesta kom med stor båt från Puero de Soller eller bil och buss på slingriga vägar.
Hade just slagit oss till ro, när den första ribbåten dök upp, som följdes av många fler och skapade ett visst svall i calan. ”Clean the sea”-kampanjen var i full gång. Jo visst, det kunde nog behövas just där.
Vi valde att fortsätta till en lugnare ankringsplats, vilken vi hittade 15 distans norrut vid Cala de San Vicente. Härligt klart vatten! Lätt at följa ankarkättingen.
Det blev en blåsig natt och när vinden vände på morgonen och vi fick in ”hela havet”, valde vi att lämna calan och gå mot bukten vid Pollenca. När vi passerade den norra spetsen av Mallorca, Cabo de Formentor, kunde vi dels se fyren, dels alla turistbussar på deras hisnande färd utmed bergssidorna ut till fyren.

1 kommentar:

  1. Herligt med endnu en beretning fra de exotiske himmelstrøg :o) Vi ligger i Helsingfors og nu er det endelig blevet sommer heroppe i polaregnene. Efter Rusland har vi været et par dage i Finland og i morgen går det sydover til de baltiske lande. Hilsen Karsten PS: det hedder kite-surfing. En kite er en (på dansk) en drage

    SvaraRadera