tisdag 6 december 2011

Övervintring i Lagos

Lagos på Algarvekusten, populär övervintringshamn. Under vintern 2011/12 ligger Alacrity i Marina de Lagos, tillsammans med många brittiska, holländska och några skandinaviska båtar. Totalt ca 70 övervintrande båtar. Alla bor inte kvar i sina båtar. men det är tillräckligt många här för en trevlig social tillvaro. Klimatet är behagligt. Dagstemperatur strax under 20 grader. Solen värmer. Vattnet är fortfarande badbart. Kvällar och nätter är kyliga.
Marinan ligger en knapp distans från hamninloppet. Dyning från havet når inte in hit. Inte heller något svall från fiskebåtar, då fiskehamnen ligger mellan marinan och hamninloppet. Detta gör att det är lugnt i marinan.
Lagos, en trevlig och välkomnande stad. Runt den gamla stadsdelen finns en mur. Utanför ligger en hel del semesteranläggningar samt bostadsområden.
Innanför muren ligger många restauranger och en hel del småbutiker. Den kommunala marknaden säljer bl.a. fisk och kött. På lördagarna kan man köpa frukt och grönsaker på Farmers Market, som ligger nära marinan. Här köper vi mycket apelsiner, som vi pressar varje morgon. Mindre livsmedelsaffärer ligger nära marinan, de stora utanför murarna.
Det finns många trånga gränder i Lagos att förirra sig i.
Utmed kusten finns, dels den långa sandstranden Meia Praia, ca 5 km lång, dels den klippiga kusten med en hel del grottor. Här finns också fyren, som leder in till Lagos. När det är lågvatten är det härligt att vandra på stranden. Då förlägger vi vår morgonpromenad till stranden. Ut till grottorna tar vi oss med jolle.
I marinan finns en ”förening” Lagos navigators.(Se hemsida.) Det anordnas en hel del aktiviteter; vandringar varje onsdag i Lagos´ omgivningar, gemensamma restaurangbesök, frågetävlingar mm. Även marinan inbjuder varje månad till en aktivitet. I november var det portugisisk matlagning.
Med cykel, buss, tåg eller bil kan man naturligtvis ta sig bort från Lagos. Det är relativt billigt att åka tåg och buss. Sagres, Alvor och Portimão är de närmaste platserna. Lite längre bort ligger Albufeira, Faro, Ohlao och Silves. Även Spanien är ett populärt mål för många.
Jul och nyår närmar sig. Vi önskar er alla God Jul och Gott Nytt År

3 kommentarer:

 1. Hej igen Ing-Marie och Håkan!
  Även här pågår julaktiviteter med barnbarnen.
  Dansshow med Linnea, julfest med Albins klass och Luciatåg och sång i Olaikyrkan med Linnea.
  Vi har inte heller någon snö men vi har det bra ändå! Snart vänder det! God Jul och Gott Nytt År önskar Cissi och Christer

  SvaraRadera
 2. God Jul o Gott Slut
  från
  Jan-Olof o Eva
  från ett snöigt Klingag i ett par minus.
  PS
  Ryggskottet skjuter tavelhängning på en nära(?) framtid.
  DS

  SvaraRadera
 3. Ska bli härligt att följa er färd. Trevlig helg Monica

  SvaraRadera