torsdag 6 oktober 2011

Algarve-kusten

Avslutad seglingssäsong.

I och med detta inlägg avslutar vi årets rapportering i Lite uppdatering. Vår förhoppning är, att ni som följt oss på färden, har känt lite av det äventyr vi varit ute på. Nu väntar några månader i Lagos. Vår plan är att finnas i Lagos större delen av vintern.


Men först väntar några dagar i Madrid och sedan en resa till Norrköping.


Lata dagar utmed Algarvekusten
Efter att vi rundat Cabo de Sao Vicente, har vi haft lata dagar. Eftersom en resa till Madrid var bokad till början av oktober, intogs vinterhamnen Lagos i slutet av september. Men dessförinnan hann vi segla till några marinor och ankarvikar öster om Lagos.

Ett minnesvärt möte var när vi knappt en distans utanför kusten träffade på en delfinflock. Det började som vanligt med att vi såg fenor på avstånd och plötsligt fanns en flock på ca tio runt båten. Och de stannade… och följde oss under ca en kvart. Några av dem imponerade på oss genom att göra flera hopp bredvid båten. Med våra bilder minns vi denna stund länge.
Med besöken i Albufeira och Portimao konstaterade vi att beslutet att boka vinterhamn i Lagos, känns rätt. Marinan i Albufeira, som låg några kilometer från staden, var redan i slutet av september öde med en hel del tomma motor- och segelbåtar. Barer och restauranger utmed kajen var folktomma. På sluttningarna ner mot hamnen låg påbörjade husbyggen i träda. Den portugisiska krisen eller….??? Internet, 72 timmar för 18 €.

I Portimao var läget i marinan ungefär detsamma. Man får köpa eget mobilt bredband, om du inte vill sitta i marinans reception. Men troligen kommer fler att komma dit, då den liksom Albufeira håller lägre priser än Lagos. Portimao är tudelad; en turistisk del utmed kusten och den gamla staden några kilometer från marina och kust. Utanför marinan finns möjligheter att svaja, vilket många gör. Dock upplever vi att staden är ganska stor med bl.a. stora köpcenters. Hit går buss, så det är lätt att på en halvtimme ta sig dit.En fin ankarlagun ligger utanför Faro. Många seglare omnämner den som ”det närmaste Karibien du kan komma”. Här låg vi några dygn. Varmt och skönt i vattnet, 26 grader. Som ett stort sandrev ligger den lilla ön Culatra, där det bor ca 3000 invånare, många av dem fiskare. Här kunde vi iaktta hur många små båtar med en eller flera fiskare ombord gled med strömmen för att fiska bl.a. bläckfisk, en vanlig maträtt här nere. Andra hade mer bråttom för att ta sig längre ut… I lagunen övervintrar många flerskrovsbåtar, eller rättare sagt på sandstranden, när det är lågvatten.


Under en vecka hade vi besök av våra vänner Ulla-Britt och Conny. Det var roligt att få uppleva dessa platser tillsammans och förhoppningsvis ge dem en varm och skön vistelse här nere.


Varför har vi valt att stanna i Lagos över vintern? Här nere är det fortfarande härligt sommarväder med badtemperatur och vintern lär vara som svensk sommar. Lagos har ett gott rykte bland långseglare och i många övervintrande båtar bor besättningen kvar under flera månader, vilket gör att marinan inte blir öde. Marinan har gratis Internet. Staden är liten och trevlig. Lagos har i likhet med andra orter utmed kusten turister, de flesta från Storbritannien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar