onsdag 8 juni 2016

Ett snabbesök i Aten.


När vi låg i Khalkis fanns goda förutsättningar för ett besök i Aten. Från Khalkis fanns tågförbindelse till Aten varannan timme. Vi startade tidig och var i Aten vid tiotiden på dagen.
Aten en huvudstad, som har korta avstånd mellan de sevärdheter, som kan vara aktuella att besöka vid ett första besök i staden. Dock bor ca fyra miljoner i Aten med omnejd. En promenad från järnvägsstationen tog oss genom vindlande gränder fram till en av de större gatorna, Athinas, som ledde mot Akropolis. Utmed Athinas låg Varvakeios Agora. Vi blev imponerade av den stora kött-och fiskmarknaden. Även kryddor såldes på marknaden.
När vi närmade oss Akropolis passerade vi Monastiraki. I det här området hittar man Atens berömda loppmarknad. Vi passade på att njuta av en påse med körsbär, innan vi började klättringen mot Akropolis topp.
Tillsammans med många internationella turister passerade vi ingången till denna välbekanta klippa. Vi rundade Parthenon, Athenas storslagna tempel, som sedan många år är under restaurering. En skylt på en undanskymd plats berättade att EU betalat € 1 250 000 till projektet. Här uppe var utsikten över Aten med omgivningar fantastisk.
Nu kurrade det i magen och vi vandrade ner till de gamla kvarteren i stadsdelen Plaka, där vi hittade en restaurang. Skönt att vila en stund och titta på alla turister, som passerade förbi. Och där det finns mycket turister blomstrar alla de vanliga turistbutikerna.....
Vi hann också med ett besök vid det grekiska parlamentet och Syntagmatorget. Och vilken tur, just som vi passerade var det vaktavlösning vid parlamentet, kanske en av de mer spektakulära, trots att enbart några få personer är inblandade.
En hel del kvar att uppleva i denna stad. Vi säger farväl för denna gång, men hoppas på att återvända. Då kanske vi kan få den klassiska vyn av Akropolis från berget Filopappos, som syns i bakgrunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar