onsdag 24 juni 2015

Pearls on a string....


Efter en fantastisk segeldag är det härligt att ankra i en vik med kristallklart vatten. Ankaret lägger sig till rätta på fem meters djup på en bädd av sand. Vinden mojnar och middag intas i sittbrunnen. Det blir mörkt vid niotiden. På morgonen är det fortfarande vindstilla. Att få omslutas av det kristallklara vattnet, ta en simtur och sedan torka i solen, är en fantastisk start på dagen.
Vinden tjuter i riggarna och fall slår mot master. I hamnen är det stundtals kaos. Vi som ligger med mooringlina och vind, som blåser från bryggan, kan lugnt se på. Ankarkättingar som är korsade, tampar/ankarkättingen i propellrar, alldeles för stora båtar med ovan besättning, som driver ner på förtöjda båtar, hjälpsamma besättningar, som gör vad som kan göras i dessa situationer. Skvalp från passbåten, som passerar varje halvtimma.
Ja, ovan två beskrivningar kan illustrera vårt seglarliv i Egeiska havet. Tyvärr är den första bilden alldeles för sällsynt och den andra mer förekommande vad avser vind som tjuter i riggen. Välkänt är att meltemivindar blåser kraftigt här nere under juli och augusti. Vi har redan under juni känt på fyra vindperioder med medelvind mellan 13-18 m/sek. Vid sådana tillfällen vill vi gärna förtöja i en hamn eller i en marina. Att ligga på svaj, när det blåser nämnda vindstyrkor känns inte tryggt. Men visst har vi också gjort det den senaste månaden. Sedan förra blogginlägget har vi dels besökt Arkhangelos, Lipsi, Patmos och Arki i den Dodekanesiska övärlden, dels gjort en översegling till Mykonos och Delos i Kykladerna. Nu är vi tillbaka i Leros Marina. Nedan bild visar inloppet till Lakki på Leros.
Tack vare Guidos tips ankrade vi upp i viken vid Arkhangelos. På denna ö finns enbart en taverna, som drivs året runt av en familj. Visst är de isolerade på vintern men då och då hittade Lerosbefolkningen ut till ön. Och vilken god mat! Första natten härute vaknade vi vid tvåtiden. Ett häftigt åskväder med tillhörande hårda vindar höll oss vakna till fram på morgonen...
Lipsi omnämns av många som favoriten i detta område. Ön utmärks av gröna kullar och vita och blå kapell. De fina stränderna är populära utflyktsmål. Besättningarna på Froggy, Thala och Alacrity tog en promenad på östra delen av ön, svalkade oss på en av stränderna och avslutade med grekisk sallad och moussaka på en av öns restauranger.
En gammal kullerstensgränd leder upp till Johannesklostret, som kröner Choran på ön Patmos. Choran är den gamla staden med trånga vitkalkade gränder, där det är lätt att förvilla sig. Johannesklostret grundades på 1000-talet och munkarna fick stort inflytande på ön. Efter hand minskades klostrets inflytande, då öborna blev rika på skeppsbyggnad och handel. Idag är Patmos ett center för både turister och pilgrimer.
I Skala, öns hamn och största stad, firades den svenska nationaldagen ombord på svenska båten Froggy. Lou-Lou och Pelle bjöd på svenskt smörgåsbord... och kvällen avslutades med Taube m.fl.
Mykonos är den charmiga turistön, där vi låg inblåsta under sex dygn. Med sina fantastiska sandstränder och häftigt nattliv hör den till en av Kykladernas mest populära öar. Varje dag kommer flera stora kryssningsfartyg och ankrade upp utanför staden Mykonos.
Staden Mykonos är ett exempel på en kykladisk by. Här finns ett myller av bländande, vita gränder och höga vita hus med färggranna balkonger. Hamnområdet är byggt, som en labyrint av gränder för att motstå vinden och piraternas attacker. Området kallas Lilla Venedig. Vi strövade runt i gränderna, tittade i eleganta affärer, som lockade oss turister med sina varor. Restauranger utmed vattnet serverade grekiska specialitéer.
En halvtimmes båtfärd från Mykonos ligger den obebodda ön Delos. Den är en av Greklands viktigaste arkeologiska platser och hit går många färjor dagligen med intresserade turister. Enligt legenden föddes Apollon och Artemis här. När jonerna anlände till ön för ca 3000 år sedan grundades den årliga Deliafestivalen då man tävlade och musicerade till Apollons ära. Och för drygt 2000 år sedan blev Delos navet för all handel i Kykladerna med sin utmärkta hamn. Som på så många andra arkeologiska utgrävningsplatser, var en del av ön iordningsställd för att ge oss en uppfattning hur bebyggelser och tempel sett ut, när upp till 25000 människor bodde här.
Idyllen Arki; hit kommer få turister. Tiden står liksom stilla här. Det är lätt att förälska sig i ön med omgivning. Här låg vi inblåsta vid den lilla stadskajen som rymmer ca tio båtar. Ibland kommer badbåten med hungriga lunchgäster till någon av de två tavernorna, som ligger vid hamnen. Även små färjor trafikerar ön. Runt ön finns några badstränder, som oftast är tomma.
Midsommarfirande detta år blev på Arki tillsammans med Carl och Melanie.
Detta år har Grekland infört "port tax". Varje dygn vi ligger vid stadskaj betalar vi skatt. För vår del är det ca 60 kr /dygn. Oftast kommer någon från hamnpolisen och slår sig ner vid ett bord på kajen. Hamnkaptenen i Mykonos ombesörjde intaxeringen från sin skoter.

1 kommentar:

  1. Vi kommer ihåg midsommar i Clachnaharry, det var en midsommar det! C o C

    SvaraRadera