lördag 7 december 2013

I år övervintrar vi i Finike

Dags att avsluta årets säsong med ett blogginlägg från Finike. Sammanfattningsvis blev det 1584 distans från Marina di Ragusa och till Finike, därav seglad distans 718. Vi har varit på väg i sex månader men har bara förflyttat oss under 51 dagar. De övriga har vi legat stilla. Årets hamnkostnader stannade på 20 000 mot förra årets 50 000. Dock har vi besökt många restaurangbryggor- och bojar. En del avgifter ligger på restaurangkontot. 7 000 har vi betalat i administrativa avgifter i Grekland och Turkiet för att få vara här.
Redan december. Och vi har legat förtöjda i Finike Marina i mer än en månad. Wim och Jacqueline på Zephyr välkomnade oss, när vi anlände den 1 november och vi förtöjdes bredvid dem. Marinan var ganska välfylld och kommande dagar anlände många av båtarna från Marina di Ragusa. Här ses Erika på Awake förtöja.
Platsen vi kom till var utsatt för dyning, som rullade in i marinan och efter en knapp månad fick vi möjlighet att flytta till en lugnare plats. Vattenpumpen var borttagen på motorn, så vi blev bogserade till den nya förtöjningsplatsen.
Finike är en levande turkisk stad med ca 12000 invånare. Här finns det mesta man behöver. Medelstora supermarkets, många mindre, dock mycket välsorterade livsmedelsbutiker, slaktare, bagerier och grönsaksaffärer.
Varje lördag är det marknadsdag. Förutom ett enormt utbud av frukt och grönt säljs också kläder och skor, hemtextilier och div. husgeråd. Marknaden upptar flera kvarter, men när lördagen är över återgår allt till det vanliga.
Vid vårt första besök på marknaden hade vi en utmärkt guide i Canan. Hon är turkisk-engelsk och bor på båten Lime Light. Här berättar hon om turkiska ostar, vilket var bra. Det gäller att vänja sig.....
På marknaden äter vi lunch. Turkiska pannkakor med spenat och ost. Till det dricker vi te.
Odlad forell säljs i tank. Vi var många som köpte den dagen. Sedan grillade vi den på söndagens BBQ.
Granatäpplen och apelsiner konsumeras mycket. Varje frukost blir de till en god juice. Även jordgubbar kan vi hitta och de smakar bra. Mmmm.
Finike är kuperad i den västra delen. Två små floder rinner genom staden. Över den ena ses Håkan promenera på "Flintstonebron". En grön stad med parker. Många möjligheter för invånarna att ha picknick vid utställda bord och bänkar. Från busstationen, Otogar, går bussen eller den lilla dolmusen till många orter runt Finike.
Under de senaste tio åren har mycket nytt byggts. Det mesta är moderna flerfamiljshus. Villabebyggelse är ovanlig. Här finns inte några turisthotell. De ligger en mil österut närmare den större staden Kumluca. Många skolor för yngre och äldre elever ser vi på våra morgonpromenader. Även ett universitet finns här.
Bakom den stora moskén ligger kvarter med små verkstäder. Det mesta kan fixas. Vi nyttjar cykelverkstan'. OBS. Flaggan, som syns målad på bergssluttningen.
Ett otal barberare finns i Finike och stadens Hamam har fått besök. Här blev Håkan och Thomas intvålade och därefter avsköljda, innan det blev dags för oljemassage.
Att äta ute är billigt. Därför blir det allt som oftast lunch eller middag ute. Vin och öl serveras inte på restauranger, som ligger nära moskéer, ej heller på enklare matställen, s.k. lokanta. Ett trevligt initiativ togs av amerikanarna i marinan. På Thanksgiving anordnades en lunch med ugnsbakad kalkon och traditionella rätter. En närliggande restaurang stod för lokalen, kalkonerna tillagades av några, som har lägenhet och vi andra kom med tillbehören. Mycket uppskattat.
Marinan är säkert mer än 20 år. Kontor och klubbhus är ganska nya och vi anar att servicehuset är renoverat under de senaste åren.
Marinalivet påminner mycket om det liv vi hade i Marina di Ragusa. Olika aktiviteter anordnas. I klubbhuset, The Porthole, varvas ex. yoga, akvarellmålning, gitarrlektioner, teknikträffar, dataundervisning, turkiska, bridge samt film-och spelkvällar. Dessutom finns träffar på dag- och kvällstid, då det serveras kaffe med hembakat, öl och vin. Överskottet går till att ta hand om övergivna hundar och katter. I marinan finns ett antal fyrbenta( en har bara tre ben) vänner. Även när vi går på stan' kan det hända att en hund "promenerar" mig.
Oftast är hundarna slöa, men tycker om att jaga bilar, som kommer in på området. På så sätt blev en av dem av med ena frambenet.
På fredagar anordnas vandringar och på söndagarna är det dags att motionera cykeln, något vi ännu inte hunnit med. Vandringen till Turuncova avslutades med te och så lämpligt, ett besök i ett bageri, där vi kunde smaka på turkiska kakor. Visst köpte vi. Därefter blev det dolmus till Finike.
Morgonpromenaderna kan kombineras med lära känna Finike. Vi har också varit med på shoppingresa till storstaden Antalya. Vi handlade i stora gallerior, som liknade dem vi besökte i USA. Ett stort Bauhus fanns också. En utflykt till den grekiska ön Kastellerizo(se bild nedan) har vi också hunnit med liksom en dagsresa dels till staden Kemer, åtta mil mot Antalja, dels til staden Kas, sju mil västerut. Men tro inte att vi hinner att delta i allt som ordnas. Vi har bl.a. missat två tillfällen till konsertbesök i Antalya.
Många båtar tas upp på land över vintern. Ca 100 båtar ligger där, medan det i marinan lär vara ca 340. Vi planerar för bottenmålning mm i mars/april. "Båtlyften" tar 80 ton och här går danska båten La Basinne upp för vinterförvaring. Dessförinnan hade ägarna Frank och Agatha flitigt använt motionsredskapen utmed strandpromenaden.
I början av november höll marinan ett välkomstmöte, då marinachefen Ziya hälsade oss välkomna. Några veckor senare inbjöd polisen i Antalja-regionen oss till ett möte för att berätta om hur värdefulla vi är som "turister" och hur de på alla vis vill underlätta för oss under vår vistelse i Turkiet.
Sommaren börjar ta slut med soliga och varma dagar. Lite snö låg på bergen, när vi kom hem från Kappadokien. Men efter veckans regnväder har det kommit betydligt mer snö på bergstopparna.....
Söndagar i advent träffas vi i klubbhuset och dricker glögg. Ger en känsla av att julen inte är långt borta. Vi önskar alla våra bloggläsare God Jul och Gott Nytt År!

2 kommentarer:

  1. Hejsan!
    Härlig läsning från er resa under året .Men nu säger jag välkomna hem till Norrköping och julen i Sverige.Kramiz från Birgitta

    SvaraRadera
  2. Hei. Trivelig å følge dere på deres ferd.

    God jul fra Ann Heidi og Kjell

    SvaraRadera