lördag 30 september 2017

Freezing cold!!!


Vad hände? Badvattnet var helt plötsligt nere under 20 grader. Vi fick ta fram våra täcken. När vi lämnade Mazagon den 19 september, var det vinterkläder på. Inte bra. Några sa att det snöade i Pyreneerna, andra menade att det var kalla havsströmmar från Atlanten. Vi som sett fram mot en lång varm och skön höst.
Floden Rio Guadiana bildar gräns mellan Spanien och Portugal. På spanska sidan ligger Ayamonte, på portugisiska Vila Real de Santo Antonio. Vi anlände till flodmynningen vid hyfsat högvatten. Grunt i mynningen och piloten antydde, att vid kraftig sjö eller lägre än halvt högvatten, skulle man inte gå in i floden. Helt ok för oss och vi förtöjde i Ayamontes marina, två distans upp i floden. Här låg Eva och Göran, som vi träffade i Almerimar i augusti.
Ayamonte var en trevlig liten spansk stad. Vi fick veta att fler och fler väljer att övervintra i Ayamontes marina. Även denna stad ett bra alternativ, om man vill övervintra i Spanien. Vi bekantade oss med staden genom långa promenader. Mycket engelska turister. Bara någon mil söderut vid kusten låg två semesterorter, Isla Canela och Isla Christina. Där pågick turistsäsongen fortfarande. I Ayamonte var det sparsamt med hotell men desto fler restauranger. Det var länge sedan vi fyllde på förråden, så det blev en vända till Mercadona och även till den lilla kvartersbutiken vid marinan. Ett roligt inslag i en av stadens "Chinabazarer", var LED-band till meterpris på stora rullar. I övrigt fanns allt att köpa därinne, dock inte mat. Vi kunde köpa och byta ut vår kaffepanna (lite rostig), inköpt i Watski affär i Sverige, till en exakt lika för mindre än halva priset.
En tidig morgon vid högvatten och sydgående strömsättning lämnade vi Ayamonte. Vi fick under några timmar en frisk halvvind från nordväst utmed den portugisiska kusten. Sedan mojnade vinden, vred och en kryssbog på sex meter tog oss fram till ön Culatra, som var vårt nästa mål. Utmed kusten var det mycket fiskodlingar och fiskeredskap, mycket mer än vad vi minns från vår resa österut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar