måndag 28 augusti 2017

Gibraltar avslutar projektet Medelhavet.


Så är vi här igen, i Gibraltar. Och denna gång är vi förtöjda i Queensway Quay Marina. Inte vanligt att man blir "inbommad" på natten. Men här läggs en barriär mellan 20.30-8.30 vid infarten. Den vanliga incheckningen består av att registreringspapper, försäkring och pass ska tas med. Dessa dokument fotograferas. Sedan blir det dags att fylla i ett eller två formulär, där allt som finns på de tre tidigare dokumenten ska nedtecknas....Fylla pärmar med papper....
Senast vi var i Gibraltar, låg vi på andra sidan gränsen, i spanska La Linea. I anknytning till den marinan finns ett stort ankringsområde. Utmärkt! Och på södra sidan av flygfältets startbana, i Gibraltar, ligger en stor marina i Ocean Village. Där ligger numera Casinot, inrymt i ett kryssningsfartyg. Även hotell och restauranger finns där.
Klippan är inbjudande. En heldag med promenad upp och ner och däremellan alla apor, som har sin hemvist där uppe. Intressant att se hur de vuxna aporna tar hand om de små. Och visst imiterar aporna det vi människor gör. Eller började det tvärtom…… Från toppen ser vi Afrika på andra sidan sundet och där ligger den spanska enklaven Cueta. Lite längre österut på den afrikanska kontinenten ligger en annan spansk enklav, Melila. Vill man inte gå upp och ner finns linbanan.(Lite mer om Gibraltar finns i bogginlägg från april 2012.)
Här i Gibraltar är det många byggnadsprojekt på gång. Hänt mycket på fem år. Bilden nedan är tagen vid en av de få grönområden som finns här, Commonwealth Park, med två pågående byggnadsprojekt i bakgrunden.
Men låt oss gå tillbaka ett par veckor. Efter fem veckor i Sverige återvände vi till Alacrity i Almerimars marina. Det var dags att förbereda inför etappen västerut mot Portugal. Båttvätt och proviantering. Men det var mycket varmt. Så efter lunch fick det bli att relaxa och bada i 28 gradigt vatten. Liksom tiden innan vi for till Sverige, träffade vi på svenskar i Almerimar. På torsdagskvällarna var det skandinavisk afton på La Gavota och denna gång träffade vi två svenska seglarpar, Mattis och Pirjo samt Göran och Eva. Ett möte på Mercadona med Christina och Frank, gav upphov till flera trevliga stunder. De var på veckobesök i Almerimar.
Frisk ostlig vind och akterliga vågor, sa prognosen. Vi startade en tidig morgon. Lugnt! Av prognosen det blev det inte så mycket och det mesta av tiden motoriserade vi utmed Costa del Sol. Övernattningarna blev i Caleta de Velez och Benalmadena. Caleta de Velez är en fiskhamn, som haft stora problem med måsar, som förorenade på bryggorna. Nu hade man konstruerat med hjälp av metallställningar och rep ett effektivt motmedel. Benalmadena är en av många turistorter utmed Costa del Sol.
Sista benet mot Gibraltar blev riktigt tursamt. Vi hade prickat in avfärden så att det stämde med högvatten och medström. Lite segling blev det också….Ja, nu är det dags att hålla reda på hög-och lågvatten för att dra nytta av de strömmar som hör samman med tidvattensystemet. Några extra knop med eller mot…..När vi närmade oss Gibraltarklippan låg många fartyg för ankar på den östra sidan i väntan på ”ny last”. Och Afrika fanns där på avstånd.
Vi rundade sydspetsen av klippan och då släppte medströmmen och vi mötte motström och oroligt vatten under en halvtimme på väg till ankringsplatsen för en natt.. Gibraltarklippan, alltid närvarande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar